Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Een doorsnee kiwi.

De kiwi is het enige organisme dat zowel in het dierenrijk als in het plantenrijk een onderkomen heeft gevonden, en daarbij zowel de spons als de wandelende tak te vlug af is. Het fenomeen komt uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor, en bezorgde mede daardoor de bewoners hun bijnaam.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:

Don Quichot is een held?
~ Kapitein Onduidelijk over Donatello Quixote

Quixote.png

Donatello "Don" Quixote (Nederlands: Don Quichot) was een Spaans molenaar en zelfverklaard koning in de 17e eeuw. Hij is bekend vanwege zijn uitermate grote haat jegens de Spaanse adel en om het voeren van de molenoorlogen, ook wel bekend als de graanoorlogen. Op 4 mei 1578 wordt Donatello "Don" Quichot geboren in Molinos, Spanje. Vanaf zijn achtste werkt hij mee met zijn vader op diens molen. Hierop wordt hij in 1599 beëdigd als molenaar, oftewel molinador. In 1505, op 25-jarige leeftijd, krijgt Donatello een molensteen op zijn kop. Dit leidt ertoe dat hij waandenkbeelden krijgt. Hij denkt dat hij een groots ridder is, die Spanje moet bevrijden van de overheersende adel. Samen met zijn hond Rocinante, zijn vriend Sancho en uitgedost in een papier-maché-harnas gaat hij op pad. Sancho weet van het ongeluk, en maakt er van gebruik om zijn vriend te bedriegen. Lees hier verder...


Vorige week:
Rooizee.JPG

Overstroomt de Rode Zee, neem alvast uw emmers mee!
~ Rode-Zeebuurtbewoner met ervaring.

De Rode Zee is een tragische zee die Afrika van Azië scheidt, en het symbool van al het bloed(er)ige geweld dat op het "Zwarte Continent" sinds onheuglijke tijden gepleegd wordt. Traditioneel wordt het aldaar vergoten bloed in dat bekken verzameld, bij wijze van offer aan een nevelachtige vredesgod. En die veegt er duidelijk zijn voeten aan. Dat is duidelijk te merken aan het aanhoudende bloedvergieten in de landen die de Rode Zee omringen: Egypte, Soedan, Eritrea, Jemen, Saoedi-Arabië, Jordanië en Israel. In Ethiopië en Djibouti maken ze ook aanspraak op toegang tot de Rode Zee, maar dat moeten zij weten. Aanvankelijk waren de goudgele stranden van de diepblauwe zee, samen met de daarop aansluitende zachtgroene velden, een land van melk en honing, dat klaarlag om de wieg te worden van allerlei boeiende beschavingen. Lees verder en steek iets op!